Friday, November 30, 2012

Arquetips i gènere de Shrek



E.R.C. 1D

Shrek és un ogre solitari que viu en un pantà. Tota la gent del poble li ténen por, per ser ogre. Sempre volen evitar-lo o atacar-lo, quan en realitat Shrek, és inofensiu i bo.

Coneix al Asno,  un ase parlant, en el moment, en què, està a punt de ser comprat, juntament amb altres personatges d'altres  contes , per Lord Farquaad, rei de Duloc (que, encara, no es pot considerar rei, ja que, no està casat amb cap princesa).

L’Shrek protegeix al Asno dels guàrdies. El ruc, considera que poden ser bons amics (tot i que l'ogre l’evita) sense tenir en compte la seva aparença i el que altres diuen.

En arribar al pantà, mentre que l’ogre està sopant, es començen a instal.lar personatges de contes de fades, com Blancaneus i els set nans, el llop de la Caputxeta Vermella, els ratolins del Flautista d'Hamelin... i expliquen  que  hi són per ordre de Lord Farquaad i que el seu pantà, es troba en ordre de desallotjament( però, en realitat, s’amaguen d’en Lord).

Tant Shrek com el ruc, van decidir anar a veure a en Lord Farquaad, per a què, s’anèssin del pantà  i quedar-se’l.

Lord Farquaad, demana al mirall màgic (versió moderna del mirall de Blancaneus) si era el millor rei que hi havia i que si el seu regne era el millor. El mirall va contestar que, primer, no era rei i que havia de casar-se amb una princesa per  aconseguir-ho. El mirall li diu que hi ha encara, tres princesses que no es troben compromesses: la Ventafocs, Blancaneus i la princesa Fiona. Va triar a Fiona, que es trobava en una alta torrre envoltada de laba i custodiada per un drac ferotge. Volia buscar un caballer que fós a buscar-la, encara que, no sabia el que li passava a la princesa, en pondre’s el Sol.

Shrek  i Asno, van arribar al castell, però, no van veure a ningú i entren en el torneig sense saber-ho.

Lord Farquaad, està seleccionant al caballer afortunat per anar a rescatar a la princesa, però, al veure als intrussos,  ordena atacar-los. Shrek i Asno lluiten i guanyen, llavors, Lord Farquaad fa un canvi de pla: si compleix la missió de rescatar a la princesa, li tornaria el pantà. Van aceptar la missió.

En arribar-hi, Shrek i Ase, es separen per a buscar la princessa. Shrek la troba i, mentre estant,  el ruc, es troba atrapat per la dragona, que no se’l menja, perquè, està enamorada.

Shrek es possa un casc i la princessa es troba estessa. Ella espera que li donès un petò, però, ell, la sacseja de les espatlles i baixen les escales per a salvar el ruc. Ella s’espera que, sortís per la finestra de la torre i que li recitès un poema, però, no va ser així.

Aconsegueixen salvar a en Asno i surten.

Fiona demana poder veure la cara del seu salvador i no s’espera veure un ogre.
En Shrek li explica, que va ser enviat per Lord Farquaad. Ella no es vol moure d’allà i l’Shrek l’agafa i continuen  el seu camí de tornada.

La princesa vol acampar  per evitar ser vista transformada i s’instal·la dins d'una roca.
L'endemà, es troben amb Robin Hood i Fiona lluita contra ells amb moviments caratecas. Shrek i el ruc es  sorprenen. Asno,  descobreix a Fiona en ogresa. 
Li explica que quan era petita, una malvada bruixa li va fer un encanteri i al vespre es transforma. Nomès es trencaria amb el primer petò d’amor.
Shrek escolta una part de la conversa: “ ogre lleig” i s’enfada.

A l’endemà, Lord Farquaad va a buscar a Fiona i aquella mateixa tarda es casarien. Fiona, tambés està enfadada, perquè, no li ha explicat el seu problema.
Shrek i l’Asno, arriben al pantà i el ruc, li explica que, aquelles paraules no éren per a ell, i decideixen tronar per evitar l’enllaç, ja que, l’ogre, està enamorat de la princesa.

En arribar a Duloc, Sherk i Asno eviten el casament. Shrek li diu a Fiona, que nomès es casa amb ella per interès i  Shrek li dóna un petò. Llavors Fiona es transforma en ogressa i es queda així per sempre.

Es casen al pantà.

Els personatges principals son:

-         Sherk ( ogre valent).
-         Asno ( ruc parlant, poruc, amigable, inocent, sensible).
-         Princesa Fiona ( valenta, lluitadora)
-         El rei Lord Farquaad ( malvat, possesiu)

Els personatges secundaris son :

-         La dragona ( que aguarda el castell on es troba Fiona i desprès s’ enamora del Asno)
-         La galeta parlant ( que li falta una cama, perquè, li va tallar en Lord Farquaad, quan li volia extreure informació sobre on estàven els altres personatges de contes).
-         Pinocho, el llop, els tres ratolins cecs, els tres porquets i la resta de personatges ( es van escapar de la venta de personatges de contes ).
-         El mirrall màgic ( versió moderna del mirall de Blancaneus).
-         Els guardies ( de Lord Farquaad).
-         Monsieur Robin Hood ( va ser golpejat per Fiona, quan volia acabar amb Shrek en el bosc amb altres companys).

Podem veure com Shrek és un ogre inofensiu, sinó es molesta, és protector i tendre. Se li considera un monstre, perquè, té l’estereotip de malvat i cruel, per això, tots els del poble, no el volíen per por i perquè, no el coneixen. De manera que, no es volia relacionar, al principi, amb ningú i vivia sol.

El Asno, és un ruc que parla. Com és una pel.lícula de contes, és normal que parli, però, si no fós tan fantàstica, simplement, pastaria pel bosc. Es presenta un estereotip esperat. Un ruc que li dóna por moltes coses, molt insegur i capgròs.

      La dragona, s’espera més un grac ferotge, sense escrúpols, i no, una dragona
      enamorada d’un ruc.

Lord Farquaad, s’espera un rei més alt, perquè és força petit d’estatura i més                encantador, però, això fa, que sigui més divertit.

La princesa Fiona. El seu estereotip seria el de una princessa inofensiva, dependent, que no sabria defensar-se davant alguna persona que l’ataqués, però, camvia. Veiem una princesa, tossuda ( quan no vol anar al castell, perquè, s’esperaba a Lord Farquaad, i Shrek l’agafa i se la possa per l’esquena).També rota quan ho fa Shrek i ell es sorprèn. Que sàpiga càrate, quan lluita amb Monsieur Robin Hood, tota sola, i véncen als altres homes( s’espera més per un home que per una dona princesa o en aquest cas, per Shrek). També menja rates, sense ser escrupulosa amb Srek ( s’esperaria que mengés una altre cosa o que,  una vegada va saber que éren rates, rebutjar-les, però, no ho va fer). I que una princesa, finalmet sigui una ogresa, és diferent ( sempre s’espera un príncep molt guapo i una princesa bonica).

Els estereopits de gènere, no s’espera per l’audiència, ja que, hi ha un camvi en el rols de gènere, que fan que, una història de contes de fades que sempre hi ha la mateixa trama, sigui innovador i diferent als contes clàssics.


Podem dir que, l’arc i les fletxes supossen objectes de poder  en temes arquetipics.( els guardiants del rei i Robin Hood). Mentre que l’espasa, és un símbol fàl.lic i masculí. L’arc i la fletxa, és un símbol ambivalent: la seva forma recorda a les formes arrodonides dels malucs femenins, d’on nèixen els fills i filles com fletxes.

La lluna, com a símbol de fertilitat i naixement.
           
Hi ha moments que, surten escenes que estàn relacionades amb contes clàssics com ara:
El moment en què,  Lord Farquaad, li pregunta al mirall, com la reina de Blanacaneus. Quan Fiona canta amb els ocells com la Bella Durmiente, però aquí, l’ocell expolta quan hi arriba a una nota massa alta. També, quan Shrek i Fiona es casen i pugen a una carrossa, com la de la Cenicienta, però en aquest cas, és una ceba.

En aquesta història, podem dir que, s’amaguen valors masculins ( per part de la princesa), i a vegades, cadascun fa el seu rol de gènere.

1 comment:

  1. has fet un gran treball describint l'argument del conte, pero no calia fil.lar tan prim, el teu analisi tambe esta be, m'ha agradat la simbologia de la lluna per exemple, pero hagues calgut mes interpretacio personal:

    Shrek es una parodia de tots els contes tradicionals, de la mateixa manera i tal com ho comentes, es una parodia dels estereotips i rols de genere:

    Fiona sembla al principi que segueixi el seu estereotip de dona passiva que espera ser rescatada, en canvi lluita contra robin hood amb la destresa d'una campiona mostrant un rol d'home.

    Shreck sembla seguir un estereotip d'ogre i d'home, malvat, enfadat... resulta que es un ser viu sociable, intel.ligent i generos; qualitats mes relacionades amb les noies.

    el drac sembla ser igualment malvat i masculi en el seu rol inicial de lluita, pero sorprenentment es tracta d'una dragona delicada en el seu rol d'amant entregada.

    ReplyDelete