Friday, November 30, 2012

arquetips i genere- La princesa y el sapo

LA PRINCESA Y EL SAPO
1-    Resumeix l’argument

Hi havia un vegada una princesa, que se li va perdre la seva pilota preferida en un estanc a prop del castell. Del estanc va sortir un gripau, i se la va agafar amb la condició que se’l emportes amb ella, li dones de menjar, i dormís amb ell. La princesa no va complir l’acord i el gripau la va perseguir fins al castell. 
Quan el gripau va menjar del seu plat i va dormir en el seu llit, de sobte es va convertir en un príncep.
Es van casar i van viure feliços per sempre.
2-    Enumera els personatges principals i secundaris
Els personatges principals són la princesa i el gripau que després es converteix en príncep.
El secundaris són el pare i les germanes de la princesa i els pares del príncep.

3-    Relaciona amb els arquetips/estereotips Jung
Uns dels estereotips es que la princesa va sempre vestida de rosa i que es la més bella de les germanes.


4-    Digues si els estereotips del gènere- o comportaments que manifesten són els rols, o les idees preconcebudes- de gènere que espera el lector o audiència.
El gripau va sempre darrera de la princesa i ella no li fa cas, es un paral·lelisme amb la realitat, ja que la majoria de vegades els homes van darrera de les dones amb diferents intencions (en el cas del gripau l’interès es que la princesa el converteixi en príncep per deixar de ser gripau) i son les dones les que decideixen finalment. En aquest cas , el rei imposa a la seva filla que si ha fet un pacte el compleixi, i per sort acaba be.
La princesa te una idea errònia del gripau, ja que quan es petit i bavós no el vol i li dona fàstic, en canvi quan es converteix en príncep ja es vol casar amb ell, això esta molt relacionat amb la vida real, perquè moltes vegades no mirem com son les persones per dintre i no escoltem el que ens volen dir, ens deixem guiar per una cara bonica, sense conèixer a la persona realment.

5-    Enumera altres arquetips, objectes de poder, viatges transcendentals, moments especials de l’argument i possibles interpretacions psicoanalítica- freudiana i/o analítica- junguiana.
Penso que el fet que la princesa tingui una pilota com a joguina preferida,  significa que es una persona dominant i que li agrada dirigir les coses al seu gust, es una nena consentida i capritxosa, ja es demostra quan no compleix el pacte amb el gripau.
Un dels moments especials del conte es el moment que el gripau es converteix en príncep, només perquè la princesa li dona de menjar del seu plat i el deixa dormir en el seu llit.
6-    Digues finalment si el conte, l’argument i les il·lustracions, els diàlegs...estimulen la paritat de gènere o al contrari potencia la desigualtat de sexe o be si darrere d’una aparent paritat de gènere s’amaguen valors purament masculins.
Crec que es un dels pocs contes que no hi ha valors masclistes.  En tot moment qui dirigeix la situació es la princesa, i aquesta situació canvia quan el pare li crida la atenció per no complir el pacte, arrel d’aquest moment la princesa obeeix el seu pare encara que de mala gana.

1º  Educació Infantil
Arancha. M. M.

1 comment:

  1. bon comentari de text, la teva interpretacio de la personalitat de la protagonista em sembla correcte, em sembla, pero, que si que es defensen valors una mica masclistes, en el sentit que fa la dona capritxosa i consentida com tu deies i que volia faltar a la seva paraula de compromis. d'altra banda, ha faltat la part d'arquetips,

    ReplyDelete