Saturday, December 1, 2012

Arquetips i gènere a La bella dorment


Arquetips i gènere a La bella dorment




Resum de la història

Hi havia una vegada un rei i una reina que van celebrar amb una gran festa el bateig de la seva filla acabada de néixer. Van convidar a totes les fades de la comarca, set en total, que van ser les seves madrines. A cadascuna d'elles els reis els van fer un regal magnífic. Però, de sobte, va aparèixer una dona vella i malvada fada, enfurismada perquè no havia estat convidada ni havia regal preparat per a ella. Al final del banquet, les madrines van començar a atorgar els seus dons a la princeseta, de manera que va ser dotada de totes les perfeccions imaginables. Quan va arribar el seu torn, la vella, que volia venjar l'ofensa, va vaticinar que la nena es punxa amb un fus, i que això li causaria la mort. La més jove de les fades, que astutament s'havia reservat per al final, va poder alterar part de l'encanteri i va pronosticar que la princeseta no moriria sinó que cauria en un profund somni que duraria cent anys, després d'aquests anys un príncep la despertaria.


Personatges principals i secundaris


Principals : La bella dorment

                       La fada malvada

                       El príncep



Secundaris : El rei i la reina

                          Les set fades madrines


Relaciona amb els arquetips/estereotips Jung


Respecte a la bella dorment és difícil no assenyalar com arquetip dominant el de la dona que no pot i que no ha de ser propietària del seu destí, sinó que es veu forçada a "dormir" pacientment, sense perdre les seves virtuts, construir-se a si mateixa segons el desig dels altres,és a dir, a partir dels dons de perfecció rebuts per les fades. Aleshores aquesta ha d'esperar i esperar fins que l'home adequat aparegui per posar en marxa el seu destí.


Pel que fa al princep,la paraula "príncep" ve de l'arrel llatina que significa primer o cap, i la paraula era originalment aplicada al regent d'un principat o el fill d'un sobirà. Però generalment fem servir avui el terme per qualsevol per qualsevol individu generós que en certa manera representa l'amor ideal i utopic,l'anomenat "príncep blau". És un home jove amb grans sentiments d'importància i aires d'aparença que utilitza la seva posició per engrandiment personal.



Digues si els estereotips del gènere- o comportaments que manifesten són els rols, o les idees preconcebudes- de gènere que espera el lector o audiència.


Respecte a les idees preconcebudes d'aquest conte cal dir que hi són presents,ja que el lector o la audiència espera que la bella dorment algun dia desperti del seu somni profund i sigui rescatada i al final es desperti pel petó que el príncep li ha donat. També s'espera que la fada malvada no tingui un final feliç i que pagui tot el mal que ha fet a la bella dorment. Tot aixó té a veure amb els rols que pren cada personatge al llarg del conte,per exemple,el príncep és un jove valent que decideix salvar a la princesa i com a conseqüència d'això a ell ha de fer que la princesa es desperti. La bella dorment per la seva banda,és una jove molt maca,innocent,pura i perfecte i s'espera d'ella que desperti .




Enumera altres arquetips, objectes de poder, viatges transcendentals, moments especials de l'argument i possibles interpretacions psicoanalítica- freudiana i/o analítica- junguiana.


Pel que fa als objectes de poder,s'ha d'esmentar la prèsencia en aquest conte de fades. No hem d'oblidar que les fades són un element fantasiòs i màgic que fan que el lector s'introdueixi una mica més en aquest món de la fantasia. Cal dir també el viatge que realitza el príncep per rescatar a la princesa del seu somni tan profund. El fet de realitzar aquest viatge tot sol i sense ajuda de ningú,li atorga al príncep el valor de la valentia,ja que ell serà l'únic que podrà salvar a la princesa.

I per últim,un moment especial de l'argument seria el moment més esperat pel lector que es quan el príncep li dona el petó a la bella dorment i el lector,inquietant,espera que es desperti del seu somni.



Digues finalment si el conte, l'argument i les il·lustracions, els diàlegs...estimulen la paritat de gènere o al contrari potencia la desigualtat de sexe o be si darrere d'una aparent paritat de gènere s'amaguen valors purament masculins.


Personalment crec que aquest conte potencia d'alguna manera la desigualtat de sexe ja que la bella dorment no té protagonisme d'acció durant gairabé tot el relat,ella ha d'esperar i esperar a que el príncep la vagi a rescatar,no es val per si mateixa. El paper de valent i fort és el del príncep perquè ell és l'unic que la pot rescatar.



Lorena González

1r Educació Infantil C

1 comment:

  1. bastant correcte el teu comentari de text i la teva conclusio.

    ReplyDelete