Saturday, December 1, 2012

Conte




LA VENTAFOCS ( CENICIENTA)

Hi havia una vegada una noia que era orfe, i vivia amb la seva madrastra i les seves filles

La ventafocs es dedicava a netejar tota la casa i portava el vestit sempre de brut de cendres, per això tothom li deia ventafocs.

Un dia va arribar una carta per part del rei on es publicava una festa que hi havia una festa reial on podien anar totes les donzelles del regne.

La madrastra no volia deixar anar a la ventafocs a aquella festa però una fada màgica va aparèixer i li va dir que perquè estava tan trista i plorant, aleshores ella li va dir que li feia molta il·lusió anar-hi i la seva madrastra no li deixava.

Aquella fada li va prometre que ella li ajudaria per a que la ventafocs assistís a aquella festa, però amb la condició de que quan el rellotge del Palau Reial toqués las 12 campanades ella hauria de tornar a casa. En aquell moment la fada màgica li va convertir en una bella donzella amb un encant especial.

Quan la ventafocs va arribar a la festa, el Princep es va quedar bocabadat de la seva bellesa i van estar tota la nit ballant junts.

Al escoltar les 12 campanades, la ventafocs va sortir corrents i va perdre una sabata.

El Princep va veure-la i va manar que els seus homes anessin buscant casa per casa i a la donzella que li fos ve aquella sabata es casaria amb ella.

Va arribar a casa de la Ventafocs, i va proposar que es probes les germanastres la sabata però no li anava bé, i va aparèixer la Ventafocs i s'ho va provar i li quedava molt be.

Així doncs, el Princep i la bella donzella jove es van casa i van viure molt feliços.


Els personatges son la Ventafocs que sens dubte és la protagonista del conte. El Princep, la Madrastra i les seves germanastres.


La Cenicienta, segons els estereotips de Jung, és la novia verge, es pot relacionar amb la virginitat de la Ventafocs i amb la falta de puresa de les seves germanastres (bruixes).


Els estereotips de gènere que presenta aquest conte són les idees preconcebudes de gènere que espera el lector, ja que La ventafocs és una jove que s'encarrega a les tasques de la casa mes dures com ara neteja , fregar plats, entre d'altres.

El Princep fa la funció de home poderós ja que pot arribar a canviar la vida de qualsevol persona i donar la felicitat com és en aquest cas.


Altres arquetips significatius del conte son la bareta magica amb la que la fadali converteix en una bella doncella, el rellotge que marca el final del seu encant, els ratolins quan es transformen en caballs, el poder de la madrina, la sabata petita que solament li va be a la Ventafocs, demostrant que es petit i es l'ideal a una dona.


Varietat de genere: no hi ha una igualtat de genere, ja que la ventafocs s'encarregava de les tasques de la casa i es posa a la dona com una serventa i quan la fada li converteix es torna mes guapa, elegant pero no deixa de ser una dona del princep la qual ella haura de estar a la seva disposió.


Per ultim: Aquest conte es un exemple de que a la vida hi ha moltes coses que mai t'imaginaries que poden pasar si no es un conte per a questa raó els nens/es es poden sentir identificats amb imaginar i somiar amb els contes de que ells poden arribar igual.


Lorena C.P.


1 comment: