Sunday, December 2, 2012

Arqueotips i gènere de Peter Pan

PETER PAN





Peter és un nen que viu en el país de "Mai més", i cada nit va cap Londres a espiar a una noia que es diu Wendy. Un dia, la Wendy es dona compte que la estan espiant, i parlar amb ell, i aquest li convida al país de "Mai més" perquè conti contes als nens perduts i sigui la seva mare. Aquesta accepta i se'n va amb els seus germans volant, gràcies a uns pols màgics de la Campaneta.  Quan arriben es troben amb els nens perduts, el capità Garfi i els pirates. A partir de trobar-se amb aquest dos últims personatges comencen a tenir problemes i a viure aventures, on finalment, la Wendy i els seus germans marxaran altre vegada a casa seva, a Londres.

En Peter, la Wendy, la Campaneta i el capità Garfi són els personatges principals on acaparen tota l'atenció del conte, i els personatges secundaris serien els germans i el gos de la Wendy, els nens perduts, els pirates, la princesa Índia, entre d'altres.

D'aquests personatges, en Peter dona el paper de l'home bo i cavallerós, el capità Garfi és el dolent del conte juntament amb els seus pirates, on dóna els problemes, la Wendy és la dona bona, que ajuda a tots i es comprensiva, i la Campanilla és la gelosa que intenta malmetre entre en Peter i la Wendy. En general, tots tenen un paper de bones persones i generoses menys el capità Garfi i els seus pirates.

D'altre banda, podriem dir que quasi tots els personatges son masculins, menys únicament la Wendy, que dóna la imatge de mare, de cuidar i netejar la casa, els nens, etc., després tenim a la Campaneta, que és com l'ajudant d'en Peter, encara que en el conte podem interpretar com que està enamorada d'ell, ja que es posa gelosa de la Wendy, perquè en Peter li fa més cas que a ella. I per últim tenim a la princesa Índia que només surt en el principi del conte, i és la típica princesa que esta ficada en problemes i té que anar un noi per salvar-li la vida, i allà estava en Peter.

L'objecte de poder d'aquest conte és la Campaneta, ja que té els pols màgics  per fer volar a qualsevol persona, i en tot moment està present la seva característica.

En aquest conte podem veure com és de l'any 1953, i per això, dóna el rol de la dona en casa cuidant els nens i netejant la casa, i l'home guanyant-se la vida fora de casa. Per tant, es pot veure una desigualtat de sexes en el qual en aquella època era habitual.

  


1r CD Educació Infantil, Sandra Sánchez Sainz

1 comment: