Friday, November 30, 2012

arquetips i genere a Hansel i Gretel

HANSEL Y GRETEL






Resum

Era una familia de cuatre membres.El pare , madrastra , el fill gran y filla petita, Hansel y Gretel.
En un mal moment económic es van trobar sense que ficar-se a la boca. Llavors la madrastra va propasar al seu marit , pare dels fills, abandonar al nens al mig del bosc, fent-li una trampa, pero Hansel que era molt llest va anar tirant pedres pel camí, com a referencia per tornar a casa.
Al cap de un temps van patir un altre crisis económica y la madrastra va tornar a fer-li la mateixa proposta al pare. Però ara per asegurar-se de la desaparició d’aquests,i que no tornararen de cap de les maneres, va pensar portar-los mes al fons del bosc.
El pare tot i això no estaba gaire d’acord, pero va aceptar.
Aquesta vegada en lloc de pedres , Hansel va llençar miguetes de pa, amb la mala sort uq al voler tornar a casa , els ocells se les hi habien menjat.
Aleshores , els nens,van començar a caminar i es van trobar una casa on vivia una bruixa. Una bruixa malvada, que els va estafar, proposant-les molt menjar y escalfor.
Quan de repent va ficar a Hansel en una habitació i el va tancar allà per engreixar-lo i menjar-se’l al temps. A Gretel la obligava a escombrar y rentar la casa.
Cada dia li donava menjar a Hansel i li deia que treue’s la cama per veure el seu gruixut. Pero Hansel que era molt llest , li treia un os de pollastre.
Un dia , la bruixa tota empipada no aguantava més y va calentar el forn decidida a cuinar al petit per omplir la se va pancha.
Quan la bruixa va obrir de nou l’habitació per agafar al nen. Gretel, la germana , amb l’escombra va donar-li un cop i la bruixa va anar directa al forn.
Va ser quan Hansel y Gretel van agafar un tresor de la bruixa , on hi havien reliquias molt cares i van tornar camí a casa.
Prop del riu estava el seu pare , esperant-los, amb molta gana d’abraçar-los , van vendre el tresor i mai més van patir gana.






Personatges principals:

-Hansel y Gretel
-Bruixa
-Pare i Madrastra

Personatges secundaris:
-L’ocell que es menja migues de pa.

Jo crec que en tots els personatges fan el paper que el lector/ audencia espera. Menys en el cas del pare , que no cap en cap conciencia abandonar als teus fills , per mol malament situació que estiguis patint.
Madrastra : Amb una personalitat polenta, que no pensa en els fills de la seva parella i té una actitud egoísta.
Pare : malvat d’aparencia, a causa de la seva poca personalitat y decidió firme. Encara que el seu comportament des de un primer moment es inadmisible, per el acte de abandonar-los, es sent culpable per això.
Bruixa : Típica malavada que vol perjudicar als demés.
Hansel i Gretel: Germà gran protector de la germana petitia i te cura d’ella.

Jo crec que si és potencia una mica la desigualtat de génere en el cas dels germans , quan la bruixa li dona el carrec de netejar la casa a Gretel i a Hansel el fica en una habitació.
També es veu aquesta desigualtat quan es només Hansel el noi qui protegéis de la germana que esta plena de por i es passa l’estona plorant. En cap cas Gretel qui guia a Hansel.
Pero per altre part, es curiòs que la madrastra es qui pren la decidió de abandonar als fills i el pare li fas cas.
Encara que realment penso que això no es una desigualtat de genére sinò un acte de maldad.

En aquest conte no hi han posibles psicoanalistas- freudianes.






















RAQUEL MARÍN LOPEZ

1 comment:

  1. be la part de la interpretacio general del conte i dels estereotips, ha faltat la part del arquetips.

    ReplyDelete