Saturday, December 1, 2012

arquetips i genere, LA BELLA I LA BESTIA marta fuentes EIN AB

http://assets3.mi-web.org/entradas/0010/8615/la-bella-y-la-bestia04.jpg?1345814345
 
LA BELLA I LA BESTIA
 
Tres filles i tres fills tènia el mercader d'aquest conte. Feliços i contentes, els sis ho van acompanyar en els bons temps quan els seus negocis prosperaven.
Quan la seva fortuna va canviar, les seves filles majors ho tractaven malament, l'única que estava sempre igual era Bella la menor.
El mercader va decidir sortir de viatge per intentar millorar la seva situació. Les filles grans li van demanar bons regals, i la Bella una Rosa perquè no pesava ni ocupava.

Pel camí, el mercader va trobar una tempesta i es va perdre, va veure una llum entre mig del bosc i es va apropar. El que va trobar era un Castell i va entrar, ja que la porta estava oberta; el que li va estranyar va ser que no hi havia ningú, la taula estava ben preparada amb menjar, el llit fet i es va quedar dormit. A l'endemà va anar a tallar una rosa del jardí per la seva filla, i quan ho estava fent va aparèixer una Bestia, la qual es va enfardar, ja que ell li havia deixat la casa i en canvi, el mercader en lloc d'agrair-li li robava una rosa. La Bestia li va preguntar si tenia filles o sinó es quedaria amb ell allí d'"esclau". Ell va acceptar l'únic que volia despedir-se dels fills i ho va poder fer. L'únic que la Bella va dir que no, que ella aniria al castell i seria l'esclava de la bestia, en lloc del pare, ja que ell era gran...
Al principi la Bella estava asustada amb la Bestia, però al final es van dur molt bé, tenia la seva pròpia habitació, es passejava pel castell com si fos casa seva. Poc a poc la Bestia es va enamorar de la Bella, li va demanar matrimoni, però ella no va acceptar i ell es va quedar molt trist. Ella de moment, el veia com un bon amic.
La Bestia, un dia, li va ensenyar un mirall on podia veure la gent que més estimava, i es va trobar que el seu pare estava molt malalt, i li va dir a la bestia que aniria a veure'l però que només trigaria 7 dies. Quan estava amb el seu pare va perdre l'orientació dels dies i un dia dormint, va somiar amb la Bestia i que estava molt malalta. A l'aixecar-se va marxar corrents cap el castell i es va trobar la Bestia, estirada en un arbre mig morint-se. Per tant, es va adonar que l'estimava li va dir que si que es casaria amb ell i va comença a reaccionar i poc a poc es va anar convertint en un príncep, el castell brillava, hi havia focs artificials, musica...
El príncep li va explicar que fa anys una bruixa li va fer una "bruixeria" i li va dir que seria una Bestia fins que s'enamorés ell d'algu i l'amor fos corresponent.
La Bella i la Bestia es van casar i van ser molt feliços, van tenir fills i moltes anècdotes per explicar-li.
 
PERSONATGES
 

Ø  Principals: Bella i Bestia

 

Ø  Secundaris: Mercader, 2 germanes, 3 germans

 
 
ARQUETIPS/ ESTEREOTIPS JUNG
Bella noia guapa, innocent, jove, bondadosa, intel·ligent, amable, delicada, vol molt al seu pare i també el vol cuidar (sigui ajudant-lo a la feina, de malalties...), sincera, bon cor, dama.
Bruixa: malvada
Bestia: lletja, horrible, molt gran, fa molt de soroll al caminar, tothom quan la veu s'espanta pel seu aspecte.
Princep: cuida de la seva dona com si fos única, la tracta com una princesa.
2 germanes: boniques, desagraïdes, posseïdores de moltes riqueses, nomes volen casar-se amb nois rics, deprecien a la gent pobre i mercaders, envejoses, fan la vida impossible a la Bella, grans dames, nomes volen veure i que les vegin gent amb molts diners, assisteixen a balls, reunions, comèdia… en resum actes de gent molt rica.
Pare: mercader, posseïdor de molta riquesa, però de cop la perd, bon cor com la seva filla petita.
3 fills: treballen la terra, senten tristesa alhora que marxa la germana, ja que ells si que l'estimen. Volen matar al monstre per salvar a la seva germana (sembla que siguin herois)
 
ROLS QUE ESPERA EL LECTOR
Bella: el mateix que he comentat anteriorment, però Disney sempre aplica la imatge, de que si a una noia li agrada llegir com en aquest cas la Bella, se la te com la "tonta"; les germanes d'ella s'aprofiten i li fan mal, en canvi, ella encara les segueix estimant (té molt bon cor), sincera.
Bestia: bona persona, bondadosa, feliç quan està amb la Bella, enamora d'ella.
Pare: les mateixes característiques que l'apartat anterior, i a part,  recompensa a la filla, ja que va ella al castell en lloc d'ell.
2 germanes: es casen i no son felices
3germans: estan a l'exèrcit
 
ELEMENTS MAGICS
Mirall: amb el qual pot veure a la seva família i s'anadona que el seu pare està molt malalt i va a visitar-lo , cuidar-lo.
Bestia: quan la Bella li demostra i li diu tot el que sent per ell i es converteix en príncep.
 
QUE ESPERA EL LECTOR DEL LLIBRE
El lector mentres el llegeix si que s'espera el final del llibre, tot i que hi ha algun moment que no saps que pot passar.
Al llegir-lo les noies es poden creure princeses i els nois prínceps.
També es nota una gran desigualtat de genera, en la historia hi ha molt mes nois que no noies. Els nois (son homes que tenen treball, mantenen a les famílies, porten els diners a casa ) i les noies ( son dones que expressen els seus sentiments i emocions, ajuden a la família i sempre la protagonista es molt guapes ), també en la forma del començament de tractar a la bestia com animal, però quan es coneix ja es veu que es molt bona persona.
 
 
http://img.emol.com/fotospanoramas/2012/2/14/3047_Pel__02Des2_.jpg

1 comment:

  1. les teves interpretacions son prou correctes, has esmentat la transformacio de la bella i la bestia al llarg de l'argument i es correcte tambe.

    ReplyDelete