Saturday, December 1, 2012

ARQUETIPS I GÉNERE LA BELLA DURMIENTE




LA BELLA DURMIENTE

Aquesta és la història d'una princesa que al néixer el seu pare  el rei celebra una festa en honor a la seva estimada filla.

A la festa acudeixen tota la gent del poble i entre elles 3 fades màgiques que li volen concedir a la princesa dons especials com a regal però els aconteixements canvien quan apareix una malvada bruixa que vol fer-li un malefici " Als 16 anys la princesa es punxarà i morirà" però la bruixa malèfica no comptava amb que a la princesa li quedava rebre l'últim desig d'una bona fada "La princesa no morirà sinó que es quedarà profundament adormida i  només un petó del príncep la despertarà".Així es com un príncep la veu tan maca que li fa un petó i la desperta i són feliços per sempre més.

 

Per tant els personatges principals i protagonistes d'aquest conte són: La princesa Aurora, el príncep, les fades màgiques i la bruixa malvada.

Juguen un paper secundari el pare i mare, es a dir,el rei i la reina ja que passen desapercebuts en aquesta història.

 

Clarament es reconeixen els arquetips de Jung ja que al relat apareixen els arquetips femenins que estan present a la figura de la filla (princesa Aurora), de la figura de la dolenta que en aquest cas es la bruixa que li vol fer l'encanteri a la princeseta i la reina encara que no molt patent com a paper de mare.

I els arquetips masculins del heroi en aquest cas el príncep que salva a la bella princesa de 100 anys de son, i la figura del pare com a protector de la filla (rei).

 

Clarament o segons el meu punt de vista es compleix exactament el que el lector espera de cada protagonista segons el estereotips de gènere. La princesa es guapa i rica filla d'un rei. I el príncep amb el seu cavall es el que trenca el malefici i salva a la seva princesa com un gran heroi (rol masculí).

També fa referència a que la noia als 16 anys es converteix en dona i ja esta preparada per casar-se amb un noi (no cal dir que del mateix estatus).

 

També hi son presents diferents objectes de poder com la vareta màgica de les fades, la temuda agulla i inclús el petó de del príncep que acabarà amb el malefici.

 

El conte fomenta la desigualtat ja que tant el príncep com la princesa són clars estereotips i rols de gènere (fan el que s'espera d'ells).La princesa es la noia refinada i pulcre i el noi té un paper de valent i heroi.

  

 

 

Ana Benítez

 

 

 



1 comment: